“Bagatelle” – en nyutgivelse av en eldre “klassiker”

Oslo 1981: en by full av muligheter – særlig om man var ung musikkstudent sulten på opplevelser og erfaringer! Om man ville satse på en karriere innen musikkbransjen den gang, var det tre valg: en risikabel vei som freelance musiker der man spilte på alt man kom over –  eller man tok den tunge veien via Norges Musikkhøgskole. Selv valgte jeg den tredje veien: på Universitet i Oslo havnet alle vi som ikke riktig var sikker på om Mozart og Brahms var veien til frelse. Selv var jeg tvangsforet på Beethoven, Bartok og Mozart hjemmefra, men var vel egentlig mest opptatt av band som King Crimson, Gentle Giant og Emerson – Lake & Palmer. Og i 1981 var det særlig The Police som gjaldt.

Min klassiske oppdragelse hadde gitt meg pianotimer siden jeg var 8 år og klarinettundervisning sidene jeg var 12. I 1981 hadde jeg bak meg et år i Gardemusikken som 1. klarinettist der, og jeg var fortsatt innstilt på å gi klarinetten en sjanse til en profesjonell tilværelse. Derfor var det kjærkomment da min medstudent og komponist Glen Erik Haugland utfordret meg til å skrive en klarinettkvartett til en gruppe vi drev sammen, tok jeg utfordringen på strak arm: etter en intens uke hadde jeg fått sammen stykket “Bagatelle” mens Glen Erik hadde skrevet stykket “Støtt Søtt”. Begge stykker ble urframført på en av de legendariske “Sebastian”-festene på Chateau Neuf til stor jubel. Lykkelige tider!

“Bagatelle” er skrevet etter en periode med intense studier av polyfon musikk: det var utrolig å oppdage at man kunne skrive musikk løsrevet fra kord-skjemaer og harmoniske regler: her var det å skrive linjer som fungerte og der høyt tempo og skifte mellom kaos og orden ga det hele en mening. Bakenfor svever musikken til Igor Stravinskij som en stor inspirasjon. Jeg har alltid vært fascinert av dette russiske fyrverkeriet av en komponist.Bagatelle-forside

Med en litt oppegående klarinettkvartett er det min erfaring at “Bagatelle” lar seg innstudere ganske fort. Hør “Bagatelle” her! Ta kontakt om du/dere er interessert i noter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *